Situáciu na cestách komplikovalo husté sneženie i popadané stromy

07.02.2013 Celý región

Žilina 7. februára (TASR) – Mimoriadnu situáciu kvôli snehovej kalamite vyhlásilo na území Žilinského kraja už viacero obcí v okresoch Námestovo, ale aj niekoľko v okolí Žiliny.

TASR o tom dnes ráno informoval Jaroslav Suchopárek z Odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Žiline.

Druhý deň podľa neho trvá mimoriadna situácia v Mútnom, Oravskej Lesnej, Beňadove, Vavrečke, Lokci, Oravskom Veselom, Štiavniku, Lutišiach a Terchovej. „Dnes k nim pribudla Oravská Jasenica, Klin a Babín. Samosprávy pokračujú v záchranných prácach, aby odstránili sneh a sprístupnili cestné komunikácie záchrannej zdravotnej službe, hasičom a zásobovaniu,“ spresnil Suchopárek.

„Hlavné cestné ťahy sa správcom darí sprejazdňovať, oveľa väčším problémom je údržba množstva kilometrov miestnych komunikácií priamo v obciach. Neustále pribúdajúci čerstvý sneh sa po odhrnutí hromadí na okrajoch ciest a zužuje ich,“ dodal František Škorvánek z Obvodného úradu v Námestove.

Problémy hlási aj Levoča, jej cesty sú však zatiaľ prejazdné

Čerstvá snehová nádielka komplikuje dnes dopoludnia dopravu aj v meste Levoča. Samospráva zatiaľ mimoriadnu situáciu na svojom území nevyhlásila. Jednotlivé mestské časti sú totiž naďalej prístupné pre motorovú dopravu. K lámaniu konárov či stromov pod ťarchou snehu tam zatiaľ nedochádza.

Ako informoval TASR Jozef Wagner z Mestského úradu v Levoči, na pôde radnice sa pred malou chvíľou uskutočnilo zasadnutie krízového štábu mesta, ktorý zadefinoval jednotlivé úlohy pri odpratávaní nahromadeného snehu technickým službám mesta a jeho aktivačným pracovníkom.

"Mimoriadnu situáciu sme zatiaľ nevyhlásili, cesty k jednotlivým častiam mesta sú zatiaľ prejazdné. Nie je v nich ohrozené zásobovanie ani poskytovanie zdravotnej starostlivosti," vysvetlil Wagner.

Ako ďalej uviedol, vzhľadom na veľké množstvo čerstvého snehu v uliciach mesta sa z neho nebude počas dnešného dňa a v piatok (8. 2.) vyvážať komunálny odpad. Na odpratávaní snehu sa podieľajú v týchto hodinách na území Levoče ťažké mechanizmy technických služieb mesta, ktorým asistuje takmer stovka ľudí s lopatami v rukách.

V Levoči napadalo za posledných 15 hodín približne 40 centimetrov snehu. "Intenzita sneženia už momentálne slabne," uzavrel Wagner.

Výzva na použitie reťazí

V okresoch Spišská Nová ves, Rožňava a Košice okolie na vyššie položených úsekoch stále husto sneží, padá ťažký a mokrý sneh. Cesty sú tak prejazdné s ťažkosťami. Správa ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) preto vyzýva vodičov nákladnej dopravy, aby horské priechody používali len so snehovými reťazami za posýpacími vozidlami.

Ako informovala technicko-prevádzková námestníčka riaditeľa Správy ciest KSK Zuzana Fejesová, niektoré úseky sú neprejazdné alebo ťažko prejazdné kvôli spadnutým stromom. Takáto situácia je na horskom priechode Súľová na ceste II/533 aj na úseku cesty II/548 v obci Medzev smerom na Štós. Spadnuté stromy pomáhajú odstraňovať členovia hasičského záchranného zboru.
Časť ciest v okrese Revúca je prejazdná

Cesta z Muráňa smerom do Červenej Skaly je už pre osobnú dopravu prejazdná. Pre kamióny však zostáva uzatvorená. Cesty z Jelšavy smerom na Rožňavu a z Jelšavy do Tornale sú uvoľnené úplne. Ako TASR informoval Marián Pavlenka z Regionálnej správy ciest, aktuálne je v okrese Revúca pre popadané stromy uzatvorená cesta medzi obcami Rákoš a Kameňany.

Cesta z Muráňa do Červenej Skaly bola neprejazdná najmä pre sneženie a silný nárazový vietor. Aktuálne tam premávku obnovili, ale iba pre osobnú dopravu. "Uvoľnili sme aj úsek z Jelšavy cez Hrádok smerom na Rožňavu. Museli však odstaviť dopravu medzi Rákošom a Kameňanmi, kde ťažký mokrý sneh polámal stromy. Medzi obcami Sirk, Železník a Lubeník máme cesty odhrnuté, no niekde len v jednom profile, pretože neustále musíme odpratávať popadané stromy," povedal Pavlenka.

V meste Spišská Nová Ves bol vyhlásený 2. kalamitný stupeň

Snehová kalamita zasiahla aj mesto Spišská Nová Ves. V ranných hodinách tam zasadal krízový štáb, ktorý v súlade s Operačným plánom zimnej údržby vyhlásil 2. kalamitný stupeň z dôvodu pretrvávajúcich vytrvalých snehových zrážok.

Hovorkyňa mesta Edita Sýkorová informovala TASR, že od včerajšieho večera bola nasadená všetka dostupná technika zmluvne dojednaných organizácií, ktoré zabezpečujú zimnú údržbu.

„Okrem mechanizmov bolo v ranných hodinách nasadených spolu 70 ľudí na ručné čistenie. Prioritou je udržať prejazdné hlavné dopravné ťahy v meste a príjazdové komunikácie k Nemocnici s poliklinikou, vlakovej a autobusovej stanici, na autobusové zastávky, priechody pre chodcov,“ uviedla hovorkyňa.

Zdôraznila, že radnica vyzýva všetkých majiteľov a správcov budov na odpratanie snehu zo striech, ktorý by pri páde mohol ohroziť obyvateľov a u rovných veľkoplošných striech, aby pri veľkej záťaži nedošlo k ich poškodeniu.

Mesto apeluje na občanov, aby ak je to možné, nešli motorovými vozidlami a tým neblokovali cesty a parkoviská pri výkone zimnej údržby. Primátor Ján Volný odporúča riaditeľom škôl a ďalších inštitúcií udeliť riaditeľské voľno, aby bol minimalizovaný pohyb osôb v meste.

Radnica rovnako žiada občanov mesta, aby rešpektovali pokyny členov krízového štábu, príslušníkov polície, Hasičského a záchranného zboru, ktorí riadia práce na odstraňovaní snehovej kalamity.

Kalamita v Prešove skomplikovala dopravu, sneh láme konáre stromov

Husté sneženie vážne skomplikovalo dopravu v meste Prešov. Cestári nestíhajú odhŕňať sneh, od rána sa na viacerých úsekoch vytvárajú kolóny a cesty sú len ťažko prejazdné. Ťažký mokrý sneh na viacerých miestach zapríčiňuje padanie konárov zo stromov.

Niekoľko väčších konárov povolilo pod náporom snehu aj na Sídlisku II. Na parkovisku pred jednou z predajní krátko pred 9. hodinou polámaný konár zasiahol zaparkované osobné auto.

„Upratoval som sneh a záťaž na tom konári bola dosť veľká, podlomil sa a spadol mi na auto,“ hovorí mladší Prešovčan. Následne auto odtiahol, lebo hrozilo, že sa hrubý konár úplne odtrhne a urobí ešte väčšie škody.

Neďaleko odtiaľ, na ulici Mareka Čulena, jeden z obyvateľov odpratával veľký orgovánový ker, ktorý nevydržal ťarchu snehu a zlomil sa pri koreni. Ďalšie polámané konáre sú na trávnikoch na ulici Levočská.

„Stromy sú staršie, ich koruny neorezané, potom to padá, chcelo by to odborný orez. Takéto problémy tu bývajú aj pri silnom vetre či daždi. Niekedy sa ľudia boja tadiaľto prechádzať,“ hovorí jeden z obyvateľov sídliska.

Galéria: Situáciu na cestách komplikuje sneh i popadané stromy

Prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik uviedol, že niektoré úseky v dôsledku hustého sneženia v Prešovskom kraji sú ťažko prejazdné a niektoré, vzhľadom na skrížené nákladné vozidlá, sú neprejazdné.

„Aj z tohto dôvodu polícia vyzýva všetkých vodičov, aby buď zvážili cestu motorovým vozidlom a - ak už musia cestovať autom, aby boli maximálne opatrní, prispôsobili rýchlosť jazdy stavu a povahe vozovky a dodržiavali bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami,“ povedal Džobanik. Polícia rovnako upozorňuje vodičov i chodcov, aby sa, ak je to možné, nezdržiavali pod stromami, pretože hrozí riziko padania konárov, čo môže ohroziť zdravie a majetok.

Mesto žiada obyvateľov o trpezlivosť a zvýšenú opatrnosť na cestách. Hovorkyňa mesta Jana Jurčišinová informovala, že Správa a údržba prešovských ciest, s.r.o. má v teréne od včerajšieho večera v teréne bez prestávky štyri sypače, dva traktory, nakladač a dve vozidlá na ručný posyp. Nepretržité zrážky a mokrý sneh však nedovoľuje cesty dostať do optimálneho stavu.

„Počas noci a rána zaznamenali iba zápchy na Rusínskej ulici, ale tá bola pre poruchu na svetelnej signalizácií na križovatke ulíc Rusínska a Východná,“ informuje hovorkyňa.

Nepriaznivé počasie komplikuje železničnú dopravu

Výrazné sneženie, ťažký a mokrý sneh od skorého rána výrazne komplikuje železničnú dopravu na strednom a východnom Slovensku. Cestujúca verejnosť musí počas celého dňa počítať s meškaním vlakov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

Najproblematickejšia situácia je podľa nej na celej trati Brezno – Margecany, kde ŽSR v úseku Brezno – Červená Skala vyhlásili III. stupeň zimných opatrení a v úseku Červená Skala – Margecany – II. stupeň. "Okrem toho, že je zafúkaná železničná trať, výhybky, ťažký a mokrý sneh spôsobuje padanie stromov na trať, kde dochádza na viacerých úsekoch aj k poškodeniu trakčného vedenia. ŽSR nasadili všetku dostupnú techniku aj ľudí, v pohotovosti sú snežné pluhy, frézy," informuje Pavliková.

Vplyvom hustého sneženia dochádza k prešmykovaniu kolies vlakových súprav. Na viacerých miestach ŽSR nariadili zníženú rýchlosť vlakov kvôli ohnutým stromom, ktoré zasahujú do trate a kvôli hrozbe padajúcich konárov. Cestujúci sú o situácii vyrozumievaní prostredníctvom staničných rozhlasov a vývesných tabúľ, o aktuálnej situácii je možné sa dozvedieť na zákazníckej infolinke Železničnej spoločnosti Slovensko a. s. 18 188 alebo info@slovakrail.sk

"Vzhľadom k výstrahe meteorológov, že má v priebehu dňa napadnúť na strednom a východnom Slovensku až do 50 cm nového snehu, vyzývame cestujúcu verejnosť, aby v prípade, že to nie je nutné, ľudia necestovali," apeluje hovorkyňa ŽSR.

Čo sa týka obmedzení v konkrétnych úsekoch, od 6.45 do 9.00 hod. bola úplne neprejazdná trať Margecany-Krompachy kvôli stromom popadaným na trať. Od 6.30 hod. je úplne vylúčená trať Hronská Dúbrava – Banská Štiavnica kvôli vysokému stavu snehu a ovisnutým stromom nad traťou.

Na Orave, kde je kritická situácia v cestnej doprave, vlaky zatiaľ premávajú bez výrazných obmedzení, meškanie sa pohybuje maximálne do 15 minút.

Situácia je komplikovaná aj v Maďarsku, kde je viacero neprejazdných úsekov, preto ŽSR upozorňujú cestujúcu verejnosť, že na základe informácie od južných susedov, všetky EC vlaky môžu mať meškanie 60 -180 minút.
 

Vyberte región